oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego trójkątneg
Aleksandra: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna, wynosząca 5, nachylona jest do płaszczyzny
podstawy pod kątem 30 stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej.
11 lis 16:50
sushi_ gg6397228:
rysunek zrobiony ?
11 lis 16:58
dero2005:

l = 5
h
p = 3l
√3 = 15
√3
| | 25 | |
hs2 = H2 + (13hp)2 = |
| + 75 |
| | 4 | |
| | 3 | | 225 | |
Pb = |
| a*hs = |
| √13 |
| | 2 | | 2 | |
| | 225 | |
Pc = Pp + Pb = |
| (2√3 + √13) |
| | 2 | |
11 lis 17:08
wild: Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego wysokość jest równa 8 cm i
tworzy z wysokością ściany bocznej kąt o mierze 60 stopni.
11 lis 17:12
dero2005:

H = 8
a = 2H
√3 = 16
√3
11 lis 17:24