Odejmowanie logarytmów
o.: Bardzo prosiłabym o pomoc w rozwiązaniu:
log2 x − log16 x = 3
11 lis 16:42
sushi_ gg6397228:
zamien na podstawe "2"
11 lis 16:46
o.: log2x − log2xlog16x = log28
w ten sposób? nie wiem czy dobrze...
I nie wiem czy widać coś w tym ułamku... Na górze jest log2x a na dole log16x
11 lis 16:59
sushi_ gg6397228:
jaki jest wzor na zamiane podstaw?
11 lis 17:08
o.: logcb w liczniku i logca w mianowniku
11 lis 17:10
o.: źle napisałam, no tak, będzie log2x w liczniku i log216 w mianowniku
11 lis 17:11
sushi_ gg6397228:
to zamieniamy log16 x tak aby c=2
11 lis 17:12
sushi_ gg6397228:
log2 16=....
11 lis 17:12