Uprość pierwiastki
M: 3√ 23√5 − 21√6 = ?
11 lis 16:24
sushi_ gg6397228:
wzor na szescian roznicy znamy ?
11 lis 16:27
M: owszem, ale od pół godziny próbuję znaleźć dobre liczby i nic nie mogę wymyślić
a3−3a2b+3ab2−b2
11 lis 16:29
M: oczywiście −b3 nie 2
11 lis 16:29
sushi_ gg6397228:
czy tam mamy pod pierwiastkiem ( 23 √5 − 21 √6) ?
11 lis 16:34
M: tak
11 lis 16:36
sushi_ gg6397228:
moze jeszcze powinno być ...√30
11 lis 16:40
M: Nie, to jest cały przykład
11 lis 16:43
sushi_ gg6397228:
to przyjmujemy
a= x * √5
b= y * √6
podstawiamy do wzoru i potem porownujemy odpowiednie czesci
11 lis 16:45