trygonometria
rozowyslon: Liczby 2a+1, 4a i 14*(20a+1) są odpowiednio sin, cos i tg pewnego kąta α. Znajdź liczbę a
11 lis 16:15
rozowyslon: ?
11 lis 16:44
rozowyslon: ?
11 lis 16:56
rozowyslon: ?
11 lis 19:56
rozowyslon: :(
11 lis 20:15
rozowyslon: odpowiedź: a=−15
11 lis 20:16
Eta:
No to tak

1/ |sinα|≤1 i |cosα|≤1 i ze względu na tangens: cosα≠0
|2a+1|≤1 i |4a|≤1 i 4a ≠0
a∊<−1,0> i a∊<−
14,
14> i a≠0
zatem, założenie jest:
a∊<−14, 0)
| sinα | | 2a+1 | | 1 | |
| = tgα ⇒ |
| = |
| (20a+1) ⇒ 20a2−a−1=0 |
| cosα | | 4a | | 4 | |
teraz rozwiąż równanie 20a
2−a−1=0 i wybierz te "a", które spełniają w/w założenie
Odp: a=.......
11 lis 20:21
Eta:
| | 1 | |
Właśnie taką odp: a= − |
| otrzymasz  |
| | 5 | |
11 lis 20:22
Eta:
No i co? może tak przynajmniej napiszesz jedno magiczne słowo : "dziękuję"
Znasz takie słowo?
11 lis 20:45
rozowyslon: dziekuję!

(wczesniej nie sprawdzałam zadania
Eta)
12 lis 00:02