Ile jest liczb od 67 do 101 włącznie?
Uczeń taki: Ile jest liczb od 67 do 101 włącznie? Czy wystarczy odjąć od 101, 67 i wynik to 34?
Tak tylko, zastanawia mnie to słowo włącznie, czy nie trzeba coś tam dodać (+ 1) ?
Proszę o wyliczenie ale i objaśnienie co i jak i dlaczego?
Potrzebne to jest dla dziecka z 3 klasy SP, jak to jemu wyjaśnić, żeby zrozumiał.
11 lis 16:14
sushi_ gg6397228:
najlepiej zrobic to na malych liczbach
np od 11 do 15 włącznie ( wypisac na piechote) a potem pokazac na wzorze
11 lis 16:16
Uczeń taki: A można by wyliczyć to zadanie co ja napisałem i wyjaśnić to. Bardzo proszę. Ma właśnie takie
zadanie jak ja napisałem a ja nie wiem jak się za to zabrać.
11 lis 16:17
Uczeń taki: Ponawiam swoją prośbę, nic nie wyjaśnia mi to co jest napisane przez Ciebie
11 lis 16:23
sushi_ gg6397228:
aby sprawdzic dla duzych liczb; najpierw mozna zrobic to samo zadanie dla mniejszych i policzyc
na piechote;
a potem podac wzór jaki bedzie dla duzych liczb
11 lis 16:25
Uczeń taki: Ale jak to się liczy na "piechotę" i jaki to wzór? Możesz to wyliczyć?
11 lis 16:31
sushi_ gg6397228:
jak mam od 11 do 15 właćznie to :
11
12
13
14
15
razem 5 liczb
jak bedziemy robic ze wzory 15−11 = 4 czyli o 1 liczbe za mało
wiec trzeba dodac +1 do roznicy
11 lis 16:35
Uczeń taki: A możesz wyjaśnić dlaczego trzeba dodać to +1? Co to oznacza to (+1)? Czy to (+1) to to jest to
słowo z zadania "włącznie a zarazem ta liczba z zadania 101?
11 lis 16:37
sushi_ gg6397228:
zapisalem o góry; proszę doczytać i bedzie wszystko jasne
11 lis 16:43
Mila:
Pan sushi proponował, abyś rozwiązał podobne zadanie z małymi liczbami:np.
Ile jest liczb od 6 do 12 włącznie
Tu możesz wypisać te liczby spełniające warunki zadania.( To właśnie jest rozwiązanie na
piechotę)
6,7,8,9,10,11,12 jest ich 7.
12−5 =7
Analogicznie : ( już bez wypisywania liczb, bo jest ich dużo)
Liczymy tak:
101−66=35
11 lis 17:25