prawdopodobieństwo
Patishon: i mam obliczyć P(a'∩b').
to to P(a'∩b') bedzie zdarzeniem przeciwnym do P(a∩b), czy może mogę policzyć z tego ze
P(a'∪b')=P(a)+P(b)−P(a'∩b') czy jeszcze inaczej
11 lis 15:55
sushi_ gg6397228:
mozesz zamienic
a' ∩ b' = (a∪b) ' − de Morgan się kłania
11 lis 15:59
Patishon: pierwszy raz słyszę...
| | 2 | |
czyli to będzie p(a)= |
| |
| | 3 | |
| | 11 | |
i P(a∪b)= |
| = P(a'∩b')  |
| | 12 | |
11 lis 16:17
Patishon: czy może P(a∪b)=2/3+1/4−1/2=5/12=P(a'∩b')?
11 lis 16:23
Patishon: sushi gg6397228 jesteś?
proszę pomóż
nic z tego nie rozumie...
11 lis 16:27
Hajtowy: Też nic nie rozumiem XD
11 lis 16:28
Patishon: | | 5 | |
powiedz tylko czy ma wyjść |
| ... pliss |
| | 12 | |
11 lis 16:29
Patishon: dzięki pocieszyłeś mnie
11 lis 16:29
sushi_ gg6397228:
zrob rysunek, bedzie latwiej
11 lis 16:29
Hajtowy: A bez rysunku wytłumaczysz?

Bo na lekcji nie ma czasu robić rysunków tylko trzeba myśleć
szybko i sprawnie
11 lis 16:30
Patishon: czyli wszystko poza a i b ? zgadzam sie z Hajtowym na lekcji rysunek nie przejdzie
11 lis 16:33
Patishon:

czyli to będzie czerwona część i oblicze to 1− P(a∪b)?
11 lis 16:39
sushi_ gg6397228:
wpisujemy do zbiorów ich wartosci, bo jest goły rysunek
jak sie nauczysz robic rysunki, to potem bedziesz smigal szybko bez rysunku−−> jak zauwazysz co
jest co
11 lis 16:44
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
POZA TYM P(A ∩ B) nie moze byc |
| , wiec zadanei jest błędnie przepisane |
| | 2 | |
11 lis 16:54
MQ: x∊(A'∩B') ⇔ x∊A' ⋀ x∊B' ⇔ x∉A ∧ x∉B ⇔ ~(x∊A) ⋀ ~(x∊B) ⇔ ~(x∊A ⋁ x∊B)
⇔ ~(x∊A∪B) ⇔ x∉A∪B ⇔ x∊(A∪B)'
11 lis 16:54
Patishon:

czyli jest to zdarzenie przeciwne do p(a∪b) ? czyli 6/12?
11 lis 17:01
sushi_ gg6397228:
teraz wykonaj dodawanie
| 2 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| i wszystko musi wyjsc 1 |
| 3 | | 2 | | 4 | |
wiec zadanie juz na poczatku mialo podane złe prawdopodobieństwa
11 lis 17:03
MQ: sushi ci już napisał: coś jest nie tak w zadaniu.
Nie może być p(A∩B)>p(B)
11 lis 17:03