trygonometria
rozowyslon: rozwiąż równanie: 2(sinx+cosx)=tgx+1
11 lis 15:46
rozowyslon: | | sinx | |
2sinx+2cosx = |
| + 1 |
| | cosx | |
| | sinx | |
2sinx+2cosx − |
| −1 = 0 |
| | cosz | |
co dalej?
11 lis 15:47
rozowyslon: poprawiam:
| | sinx | |
2sinx+2cosx − |
| −1 = 0 |
| | cosx | |
11 lis 15:52
wajdzik: Teraz będziesz mógł chyba przemnożyć przez cosx
11 lis 15:55
rozowyslon: jak pomnożę przez cosx to wyjdzie
2sinxcosx+2cos2x−sinx−cosx=0
a dalej?
11 lis 15:58
rozowyslon: moge zapisać:
2sinxcosx + 2(1−sin2x) −sinx − cosx = 0
2sinxcosx + 2 −2sin2x − sinx − cosx = 0
CO DALEJ?
11 lis 16:03
rozowyslon: ?
11 lis 16:12
rozowyslon: ?
11 lis 16:35
rozowyslon: ?
11 lis 16:44
AS: Moja propozycja
Zał. cosx ≠ 0
| | sinx | |
2*(sinx + cosx) = |
| + 1 |*cosx |
| | cosx | |
2*cosx(sinx + cosx) − (sinx + cosx) = 0
(sinx + cosx)*(2cosx − 1) = 0
1. sinx + cosx = 0 lub 2. 2*cosx − 1 = 0
11 lis 16:48
rozowyslon: 2*cosx(sinx + cosx) − (sinx + cosx) = 0
|
| JAK DO TEGO DOSZEDŁEŚ?
|
v
(sinx + cosx)*(2cosx − 1) = 0
11 lis 16:54
rozowyslon: ok wiem!
11 lis 16:57
rozowyslon: a co dalej po
sinx+cosx = 0 v 2cosx−1 = 0 ?
11 lis 16:58
Mila: | | sinx | |
2(sinx+cosx)= |
| +1 /*cosx |
| | cosx | |
2cosx(sinx+cosx)=sinx+cosx
2cosx(sinx+cosx)−(sinx+cosx)=0
(sinx+cosx)*(2cosx −1)=0
(sinx+cosx)=0 lub (2cosx −1)=0
| | 1 | |
sinx=−cosx lub cosx= |
| ⇔ |
| | 2 | |
| sinx | |
| =−1 ( cosx≠0 z zał.) ⇔ |
| cosx | |
| | −π | | π | | π | |
x= |
| +kπ lub x= |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ |
| | 4 | | 3 | | 3 | |
11 lis 16:58
rozowyslon: | | sinx | |
skąd jest |
| =−1   |
| | cosx | |
11 lis 17:05
rozowyslon: juz wszystko wiem, dzieki wielkie!
11 lis 17:08
Mila:
11 lis 17:27