relacje - wykres
wil: Jak mam wyznaczyc wykres relacji to mam go narysowac czy zapisac w postaci W(R) = {(a,b) : aRb}
?
11 lis 15:28
MQ: Skoro wykres, to chyba narysować?
11 lis 15:35
PW: Myślę, że polecenie powinno brzmieć "narysuj relację".
Relacja to podzbiór iloczynu kartezjańskiego, i to można narysować.
Jak narysować "wykres podzbioru iloczynu kartezjańskiego" to nie bardzo wiem.
Komuś się mylą pojęcia, słowo "wykres" jest zarezerwowane dla szczególnej relacji jaką jest
funkcja. "Narysuj wykres funkcji f" to żądanie narysowania relacji
{(x,y): y=f(x)}
11 lis 15:49
wil: Mam polecenie aby wyznaczyc dziedzine,przeciwdzedzine, wykres oraz relace odwrotna do relacji:
R⊂N2, xRy ⇔ y=x+1
Dziedzina jest zbiór N, przeciwdzeidziną N − {0}. Co z wykresem?
11 lis 15:52
wil: ?
11 lis 15:59
PW: Ano właśnie, badana relacja jest funkcją. Dziedziną tej funkcji (nie relacji) jest N
− bo tak określili w treści zadania. Zbiorem wartości tej funkcji (czyli przeciwdziedziną)
jest N\{0}.
Wykres tej funkcji to po prostu wykres funkcji liniowej
y=x+1
z dziedziną ograniczoną do naturalnych x (nie będzie więc prostej, ale pojedyncze punkty
układające się na prostej).
Relacja odwrotna − funkcja odwrotna to po prostu funkcja działająca odwrotnie
(1) x = y−1, y∊N\{0},
a wykres to ten sam zbiór punktów.
Ta pierwsza x→y=x+1, a odwrotna y→x=y−1, jej dziedziną jest N\{0}, a zbiorem wartości N.
Z uwagi na przyzwyczajenia polegające na traktowaniu symbolu x jako przedstawiciela
dziedziny, a y jako przedstawiciela zbioru wartości − wzór (1) bywa zapisywany jako
(2) y = x−1, y∊N\{0}.
Również z uwagi na przyzwyczajenia wykres z układem współrzędnych bywa „przekręcany" tak, by
oś, na której są argumenty funkcji była skierowana "od lewej do prawej", a oś na której są
zaznaczane wartości funkcji była skierowana "od dołu do góry". To „przekręcanie" połączone z
przemianowaniem osi daje właśnie wykres funkcji określonej wzorem (2). Podobno owe czynności
są tożsame z wykonaniem symetrii o osi y=x.
11 lis 16:34