Oblicz długości przyprostokątnych tego trójkąta.
wajdzik:

Pole trójkąta prostokątnego jest równe 6
√3. Wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego
dzieli ten kąt w stosunku 1:2. Oblicz długości przyprostokątnych tego trójkąta.
P=6
√3
{x
2+h
2=a
2 ⇒ h
2=a
2−x
2
{h
2+4x
2=b
2
{b
2+a
2=9x
2
a
2−x
2+4x
2=b
2
a
2+3x
2=b
2
3x
2=b
2−a
2
b
2+a
2=3b
2−3a
2
2b
2−4a
2=0
{b
2−2a
2=0 ⇒ b=a
√2
{ab=12
√3
a=
√6√6
b=
√12{6}
Niestety coś tutaj źle policzyłem lub źle zacząłem to zadanie. Prawidłowe wyniki to:
a=2
√3
b=6
Proszę o sprawdzenie mojego sposobu i napisanie co jest w nim źle.
11 lis 15:26
wajdzik: Ponnawiam prośbę.
11 lis 15:45
wajdzik:
11 lis 15:57
wajdzik:
11 lis 16:03
wajdzik:
11 lis 16:12
wajdzik:
11 lis 16:18
Mila:
Wajdzik, masz podzielony kąt prosty w stosunku 2:1, a TY podzieliłeś przeciwprostokątną.
Kąt prosty został podzielony na kąty: 60o i 30o. Małe Δ są podobne do dużego.
To Ci pomoże, czy coś więcej podpowiedzieć?
11 lis 17:48
wajdzik: wystarczy, dzięki wielkie
11 lis 19:52