Relacje
stawemi: Mam problem z jedną relacją, zbadać zwrotność, symetryczność i przechodniość
ℛ⊂R2 ∧ ∀a,b∊R aℛb ⇔ ea = 2e(3b)
11 lis 15:16
stawemi: ℛ⊂R2 ∧ ∀a,b∊R aℛb ⇔ ea = 2e3b
11 lis 15:17
stawemi: Tylko ten jeden przykład
11 lis 15:30
PW: Zwrotna nie jest, gdyż musiałoby być dla dowolnej a∊R
ea = 2e3a,
ea−3a=2,
e−2a = 2,
co nie jest prawdą.
11 lis 15:38
Krzysiek: jak dla mnie:
aℛa=ea=2e3a
nie jest zwrotna bo nie dla każdego a∊R ta równość zachodzi
również symetrycznośc nie zachodzi bo przecież: ea=2e3b nie wynika,że: eb=2e3a
przechodniość:
(ea=2e3b i eb=2e3c )⇒(?) ea=2e3c
a=ln2+3b , b=ln2+3c
a=ln2+3ln2+9c=4ln2+9c
ea=16e9c≠2e3c
11 lis 15:41
stawemi: Bardzo dziękuję
11 lis 15:44