funkcje
takitamktos: Funkcja f każdej liczbie naturalnej dwucyfrowej przyporządkowuje sumę jej cyfr
a) określ zbiór wartości funkcji
b) czy funkcja jest monotoniczna?
c) argument dla którego wartość funkcji wynosi 6
11 lis 15:13
sushi_ gg6397228:
i z czym masz dokladnie problem
11 lis 15:45
takitamktos: a) ZW={0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}
b) nie
c) f(x)=6
jak tutaj?
11 lis 16:06
sushi_ gg6397228:
wypisz kilka poczatkowych liczb dwucyfrowych oraz obok sume ich cyfr
11 lis 16:09
takitamktos: f(15)=6 no 1+5=6 ?
11 lis 16:26
sushi_ gg6397228:
wypisujemy najpierw liczby dwucyfrowe i obok zapisujemy ich sume cyfr, bo ZW jest do BANI
11 lis 16:28
takitamktos: ZW={1,2,3,4,5,6,7,8,9,10}
11 lis 16:36
takitamktos: ale w c) f(15)=6
11 lis 16:37
sushi_ gg6397228:
masz wypisac liczby dwucyfrowe i obok ich sume, bo sie UPARŁEŚ JAK OSIOŁ NA LICZBY
dla ZW={0,1,2,3,4,5,6,7,8,9, 10}
11 lis 16:41
5-latek: Jak jest naimniejsza liczba dwucyfrowa i ile wynosi suma jej cyfr?
I nastepne pytanie. jaka jest najwieksza liczba dwucyfrowa i ile wynosi suma jej cyfr?
11 lis 16:52
takitamktos: jakiej liczby dwucyfrowej suma cyfr daje 0?
11 lis 16:55
takitamktos: najmniejsza liczba dwucyfrowa = 10 <−−− suma cyfr = 1
największa liczba dwucyfrowa = 99 <−−− suma cyfr 9+9=18
ZW={1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18}?
11 lis 16:58
5-latek: No i gitara .
To czemu nie napisales tak jak kolega Cie pytal o to i jak kazal CI rozpisac te liczby?
Terz c) argument dla ktorego wartosc funkcji wynosi 6 czyli takie liczby dwucyfrowe ktorych
suma cyfr =6 wiec najmniejsza taka liczba bedzie 15 bo f(15)=1+5=6
wypisuj nastepne liczby
11 lis 17:04
takitamktos: czemu mam wypisywać następne liczby? to koniec zadania już
11 lis 17:07
5-latek: A w zadnym wypadku nie jest koniec zadania bi np f(24)=2+4=6
Wiec wypisz nastepne
11 lis 17:09
takitamktos: x∊{15, 24, 33, 42, 51}
11 lis 17:12
5-latek: no dobra i 60 I dopiero teraz jest koniec zadania
podziekuj tez koledze sushi za pomoc
11 lis 17:15
takitamktos: dziękuję koledzy 5−latek i sushi za rozwiązanie zadania, bardzo mi pomogliście
11 lis 17:16
5-latek: Na zdrowie
11 lis 17:17