Pole równoległoboku
gromek: Równoległobok rozpięty na wektorach u i v ma pole S(u,v) = 10. Obliczyć pole równoległoboku
rozpiętego na wektorach 3u+v oraz u−2v.
11 lis 15:05
11 lis 15:08
gromek: co mam zastosować ?
11 lis 15:10
Krzysiek: te własności które są w linku
rozdzielność względem dodawania, mnożenie przez skalar itd
11 lis 15:47
gromek: tylko nie wiem, jak mam dojść do takiej postaci, abym mógł je użyć ... Te własności z lekcji
znam
11 lis 15:53
Krzysiek: (3u+v)x(u−2v)=(3u)x(u−2v)+vx(u−2v)=...
gdzie 'x' to iloczyn wektorowy.
11 lis 15:55
gromek: doszedłem do postaci : −7(u x v) . Co dalej ? Skąd mam wziąć (u x v) ?
11 lis 15:57
Krzysiek: wiesz,że: |uxv|=10
11 lis 15:59
gromek: jak to znalazłeś ? z której danej ?
11 lis 16:00
gromek: chyba, że z S , ale przecież |u x v| = |u| |v| * sin <(u,v). Dlaczego pominąłeś sinus ?
11 lis 16:02
MQ: Tak dla ścisłości:
|uxv|=|u|*|v|*|sin<(u,v)|
11 lis 16:07
Krzysiek: no i z tego wzoru korzystasz gdy znasz |u|, |v| i kąt, albo gdy chcesz kąt wyznaczyć.
11 lis 16:09
gromek: ale kąta nie znam ... w takim razie skąd mamy |uxv|=10 ?
11 lis 16:11
Krzysiek: A w inny sposób nie umiesz policzyć |uxv| ?
nie miałeś podanego jakiegoś tw.,że jest uxv=z, gdzie z to wektor o pewnych składowych ?
11 lis 16:14
MQ: Pole równoległoboku rozpiętego na wektorach u i v jest równe |uxv| i tyle.
To pole masz podane w warunkach zadania.
11 lis 16:19
gromek: Ok, takiej odpowiedzi oczekiwałem i kropka.
11 lis 16:22