matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Nierówność trygonometryczna
Karina:
Bardzo proszę o rozwiązanie tej nierówności: ctgx −
sinx
1+cosx
≥0
11 lis 14:59
Eta:
x
x
x
zał: cosx≠ −1 1+cosx= 2cos
2
i sinx= 2sin
*cos
2
2
2
podstawiając otrzymujemy
x
π
ctgx−tg
≥0 ctgx= tg(
−x)
2
2
π
x
tg(
−x)≥ tg
2
2
dokończ..........
11 lis 15:24