ILOCZYN SKALARNY :C
studentka: Dane są wektory a i b, takie, że |a|=4 i |b|=2, obliczyc kąt między tymi wektorami wiedząc, że
wektor 3a−b jest prostopadly do wektora a+2b. Czy to zadanie mogę zrobić również z
interpretacji geometrycznej jakoś?
11 lis 14:42
studentka: odpowiedź jest,że kąt ten wynosi π. Bardzo proszę o wytłumaczenie dlaczego..
11 lis 14:49
MQ: Skoro są prostopadłe, to iloczyn skalarny jest równy 0.
Masz więc:
(3a−b)◯(a+2b)=0
Wymnażasz to i dostaniesz po lewej kombinację a◯a, b◯b i a◯b
a◯a to jest |a|*|a| analogicznie dla b
a◯b to z definicji |a|*|b|*cos(a,b)
wyliczasz cos(a,b) i powinno ci wyjść takie, żeby ∡(a,b) był równy π
11 lis 15:01
Eta:
→ →
u= 3a−b, v= a+2b , jeżeli u⊥v to u o v= 0 ( napisz strzałki nad wektorami)
u o v= (3a−b)(a+2b)= 3a
2+5aob−2b
2= 3*16 +5aob−2*4 = 5aob+40
0= 5aob+40 ⇒ aob= −8
| | aob | | −8 | |
cos(a,b)= cosα= |
| = |
| = −1 |
| | |a|*|b| | | 8 | |
zatem
α= π
11 lis 15:07
studentka: ojej w zyciu bym na to nie wpadła

dzięki!
czyli jak wyszlo mi 80 cos(a,b) =0
cos(a,b)=0
kąt=π i to koniec rozw, tak?
11 lis 15:07
studentka: aaaa no tak, niepotrzebnie wymnozyłam 5a◯b jako 5*4*2 * cos (a,b) , ale juz rozumiem

dzięki
MQ i Eta
11 lis 15:10