proszę o pomoc
Joanna: Jaka jest różniaca między wyresem funkcji y=|sinx| a y=sin|x|? Jak je narysować ? Wiem, że
y=|sinx| powoduje że to co jest pod osią odbijamy nad. a jak jest w przypadku drugim gdy
y=sin|x|?
11 lis 14:38
MQ: W drugim przypadku to, co jest po prawej stronie osi OY, odbijamy na lewo.
11 lis 14:40
Joanna: czyli jaki bedzie zbiór wartości ?
11 lis 15:17
PW: Dla x≥0 funkcja sinus przyjmuje wszystkie możliwe wartości (zarówno dodatnie jak i ujemne).
Funkcja sin|x| przyjmuje więc wszystkie możliwe wartości, jakie osiąga sinus.
Można uzasadnić też tak:
sin(−x) = −sin(x),
gdyż funkcja sinus jest nieparzysta, zatem dla x<0
(1) sin|x| = sin(−x) = −sinx.
Narysować wykres sin|x|=sinx dla x dodatnich, a dla ujemnych zastosować (1) − wartości funkcji
sin|x| mają zmieniony znak w stosunku do sinx − symetria względem osi OY na przedziale (−∞,0)
11 lis 16:05