wielomian rozkład
Dawid: Rozłóż wielomian na cznniki
W(x)= x3 +4x2 +x −6
11 lis 14:32
Hajtowy: W(1)=1+4+1−6=0
(x
3+4x
2+x−6):(x−1)= x
2+5x+6
(x−1)(x
2+5x+6)=0
Δ=25−24=1
√Δ=1
Odp. x=−3 v x=−2 v x=1
11 lis 14:47
Hajtowy: Rozkład na czynniki wygląda więc następująco: W(x)=(x+3)(x+2)(x−1)
11 lis 14:47
11 lis 14:48
Hajtowy: eh.. nie widziałem

Trudno xd
11 lis 14:49
Eta:
x3+4x2+x−6= x3−x2+5x2−5x+6x−6= x2(x−1) +5x(x−1) +6(x−1)= (x−1)(x2+5x+6)=.......
11 lis 14:50
5-latek: a w drugim to niech sie zastanowi czy ma byc + czy − 81
11 lis 14:51