matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
współrzędne...
jagoda:
Współrzędne końców odcinka AB wynoszą A(3, −7), B(−5, 1). Wyznacz współrzędne punktu P, który dzieli odcinek AB tak, że |PB| / |AB| = 3/5
11 lis 14:30
jagoda:
Pomoże ktoś?
11 lis 17:13
Paula1o1:
|PB|
3
AB= [−8;8] PB=[−5−X
p
; 1− Y
p
]
=
|AB|
5
[−5−X
p
; 1− Y
p
]
3
=
"na krzyż"
[−8;8]
5
3[−8;8] = 5[−5−X
p
; 1− Y
p
] −24=−25−5X
p
24=5−5Y
p
1
4
X
p
= −
Y
p
= −3
5
5
1
4
P(−
; −3
)
5
5
5 cze 19:13