funkcja kwadratowa
tosia: 1.funkcja f(x)= −x2−6x jest rosnąca w przedziale
a <−∞;−3> b <−3;+∞) c. (−∞;3> d. <3;+∞)
PROSZE O DOKŁADNE WYJAŚNIENIE
bo wychodzi mi d s w odpowiedziach jest inaczej
11 lis 14:26
5-latek: Juz wyjasniam dokladnie
Narysuj wykres tej funkcji i zobacz w jakim przedziale jest rosnaca .
POtrafisz narysowac ?
11 lis 14:28
tosia: nope
11 lis 14:29
tosia: chodzi mi o DOKŁADNE WYJAŚNIENIE
11 lis 14:31
5-latek: tylko dokladnie bo musisz miec dokladnie wyznaczona wspolrzedna wierzcholka xw
11 lis 14:31
tosia: czyli na rysunku
11 lis 14:31
5-latek: No najlepiej na rysunku
albo tak
| | b | | 6 | |
1. wyznaczamy wspolrzena xw =− |
| = |
| =−3 |
| | 2a | | −2 | |
teraz patrzymy ze wspolczynnik a =−1 wiec ramiona paraboli beda skierwane w dol wiec ta
funkcja bedzie rosnaca w przedziale od (−oo do x
w) czyli w przedziale (−oo ,−3>
11 lis 14:38
tosia: wychodzi mi p=3 i q= −9
11 lis 14:38
5-latek: Pasuje takie wyjasnienie?
11 lis 14:39
11 lis 14:39
5-latek: Na zdrowie
11 lis 14:41