Bardzo proszę o pomoc,ILOCZYN SKALARNY!
studentka: wektory a, b są prostopadłe, |a|=2, |b|=6. Obliczyc |a+b| i |a−b|
Bardzo proszę o pomoc!Próbowałam robić tak, ze wektor a ma wspolrzedne (x1,y1) a wektor b
(y1,−x1) z warunku
prostopadlosci wektorow, ale jak potem korzystam ze wzorow na dlugosc wektorow:
√x12 + y12=2 i √y12 + x12=6 no to przeciez jest sprzecznosc.. bo musza miec te same
dlugosci i juz nic nie rozumiem..
11 lis 14:20
studentka: proszę..od tego zależy moje być albo nie być.. odpowiedź to : |a+b|=|a−b}=2√10
11 lis 14:25
MQ:

Liczysz z tw. Pitagorasa
11 lis 14:30
studentka: ojej jakie to proste! dziękuję ślicznie!
11 lis 14:33