Ciągi arytmetyczne
buka1: Witam prosiłbym o dokładne rozwiązanie i wytłumaczenie tych zadań:
1.Dany jest ciąg An o wzorze ogólnym An=3n+5
a) wykaż że jest to ciąg arytmetyczny
b) oblicz piersszy wyraz tego ciągu
c) oblicz różnice tego ciągu
d) oblicz dziesiąty wyraz tego ciągu
e) oblicz sumę dwudziestu początkowych wyrazów tego ciągu
2.Szesnasty wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 40, a siedemnasty wyraz jest równy 37, oblicz
pierwszy wyraz tego ciągu.
3. Liczby x−1,2x,x+3 tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny oblicz liczbę x.
4. Dane są dwa początkowe wyrazy ciągu arytmetycznego a1= −2/2− √3 i a2= 1/2−√3. Oblicz
różnicę tego ciągu z usunięta niewymiernością.
5. Oblicz sumę 7+12+17+...+102
6.Wyznacz piąty wyraz ciągu liczbowego, jeśli suma n−tych wyrazów tego ciagu jest równa
Sn=n2−3n
11 lis 14:16