POMOCY! WEKTORY!
studentka: wektory a, b są prostopadłe, |a|=2, |b|=6. Obliczyc |a+b| i |a−b|
Bardzo proszę o pomoc!
Próbowałam robić tak, ze wektor a ma wspolrzedne (x1,y1) a wektor b (y1,−x1) z warunku
prostopadlosci wektorow, ale jak potem korzystam ze wzorow na dlugosc wektorow:
√x12 + y12=2 i
√y12 + x12=6 no to przeciez jest sprzecznosc.. bo musza miec te same
dlugosci i juz nic nie rozumiem..
11 lis 14:13
pigor: ..., wektory a, b są prostopadłe, |a|=2, |b|=6. Obliczyć |a+b| i |a−b|
np. tak : z własności iloczynu skalarnego
aob=|a|*|b|cos(a,b) i a⊥b
masz :
1) |a+b|
2= (a+b)
2= a
2+b
2+2ab= |a|
2+|b|
2+2aob= 2
2+6
2+2|a|*|b|=
= 40+2*2*6= 40+24= 64 ⇒
|a+b|=√64=
8 ; bo to analogicznie
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2) |a−b|
2= (a−b)
2= a
2+b
2−2ab= |a|
2+|b|
2−2aob= 2
2+6
2−2|a|*|b|=
= 40−2*2*6= 40−24= 16 ⇒
|a−b|=√16=
4 . ...
11 lis 14:27
studentka: ooj chyba nie o to chodzi niestety

bo moze to zle zapisalam ale chodzilo mi o dlugosc
wektora |a+b| i |a−b| a odpowiedz jest|a+b|=|a−b|=2
√10
11 lis 14:30