matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
cblicz
di:
oblicz dlugosci przyprostokatnych na dole ma byc x+ 7 ale nie umiem napisac z menu +
11 lis 14:00
M:
19 wrz 06:00
P i P :
x
2
+(x+7)
2
=13
2
19 wrz 09:11
Jolanta:
x
2
+(x+7)
2
=13
2
x
2
+x
2
+14x+49=169 2x
2
+14x−120=0 /:2 x
2
+7x−60=0 Δ=b
2
−4ac=7
2
−4*1*(−60)=49+240=289 ✓∆=17 x>0 ( długość nie może być ujemna)
−b+✓∆
−7+17
x=
=
=5
2a
2
x+7=5+7=12 odp 5 i 12
19 wrz 09:53