pigor: ..., np. tak :
(x+y)2= 4 i y= −|x|+2 ⇔ |x+y|= 2 i |x|= 2−y i 2−y ≥0 ⇔
⇔ (x+y= −2 lub x+y= 2) i (x= y−2 lub x= 2−y) i (*)
y≤ 2 ⇒
⇒ (x+y=−2 i x−y=−2) lub (x+y=−2 i x+y=2) lub (x+y=2 i x−y=−2) lub (x+y=2 i x+y=2) ⇔
⇔ (2x= −4 i 2y=0) lub (x,y)∊∅ lub (2x= 0 i 2y=4) lub (x,y)∊R
2 ⇔
⇔
(x,y)=(−2,0) lub
(x,y)=(0,2), a stąd i (*)
(x,y)∊{(−2,0), (0,2)}. ...
pigor: ... , faktycznie , no to gdzieś zgubiłem (1,1), ale jest to rzecz do znalezienia
przez zainteresowanego . ... O

już widzę , bo tu napisałem bzdety tu: (x,y)∊R
2
bo
(x+y=−2 i x−y=−2) lub (x+y=−2 i x+y=2) lub (x+y=2 i x−y=−2) lub (x+y=2 i x+y=2) ⇔
⇔ (x,y)=(−2,0) lub (x,y)∊∅ lub (2x= 0 i 2y=4) lub x+y=2 ⇔
⇔ (x,y)=(−2,0) lub (x,y)=(0,2) lub
(x,y)= (2−y, y), dla
y≤ 2 .
np. dla y=1, to (x,y)= (1,1) , podobnie y= −1, to (x,y)= (3,−1) itp., itd.
pigor: ..., a graficznie , rozwiązaniem układu jest
suma punktu
(x,y)=(−2,0) i zbioru punktów (x,y) prostej
x+y−2=0. ...