matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
Jan:
Oblicz tg
π
12
11 lis 13:02
Kaja:
tgα−tgβ
rozbij to sobie tak: tg(
π
3
−
π
4
) i skorzystaj ze wzoru tg(α−β)=
1+tgα*tgβ
11 lis 13:07
Jan:
rozbiłem tylko wychodzi mi z tego wynik −1 , a w odpowiedzi jest 2 −
√
3
, może coś źle robie
11 lis 13:33
5-latek:
√
3
−1
1−
√
3
(
√
3
−1)(1−
√
3
)
π
=
*
=
= licz dalej tg
=
√
3
1+
√
3
1−
√
3
−2
3
π
a tg
=1
4
11 lis 13:40