napisz wzór prostej równoległej do 2x-3y+1=0 i przechodzącej przez punkt P(-0,5
m: napisz wzór prostej równoległej do 2x−3y+1=0 i przechodzącej przez punkt P(−0,5;4)
11 lis 12:50
Kaja: doprowadx najpier równanie prostej do postaci kierunkowej. prosta równoległa do niej będzie
miała taki sam współczynnik kierunkowy. zapisz jej równanie z tym współczynnikiem . żeby
policzyc jej współczynnik b, podstaw potem współrzędne tego punktu P.
11 lis 12:52
m: obliczyłam i wyszło mi y= 2/3x+4 1/3 jednak nie jestem tego pewna
11 lis 12:55
Kaja: dobrze
11 lis 12:57