matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:)
ICSP:
Korzystając ze wzoru de Moivre'a wyrazić : ctg4x przez funkcję ctgx Jakieś pomysły ?
11 lis 12:49
MQ:
z=e
ix
cos4x
Re(z
4
)
ctg4x=
=
sin4x
Im(z
4
)
11 lis 13:00
Trivial:
Tak jak pisze
MQ
z
4
= (cosx + isinx)
4
= (cos
2
x − sin
2
x + 2isinxcosx)
2
= (cos
2
x − sin
2
x)
2
+ 4isinxcosx(cos
2
x − sin
2
x) − 4sin
2
xcos
2
x
Re(z
4
)
(cos
2
x−sin
2
x)
2
−4sin
2
xcos
2
x
ctg(4x) =
=
Im(z
4
)
4sinxcosx(cos
2
x−sin
2
x)
(ctg
2
x − 1)
2
− 4ctg
2
x
=
= ... = f(ctgx)
4ctgx(ctg
2
x − 1)
11 lis 14:06
ICSP:
Teraz wszystko jasne
Dziękuje
11 lis 14:13