pochodne
Alois~: czy jest jakiś wzór na to ?
policzyć pochodną z y
y= x
tgx .. i zamienili to na e
lnxtgx = e
tgx lnx
i nie mam pojęcia skąd taka zamiana ( pewnie jakiegos wzoru nie znam..

)
a później jak już liczę z tego zamienionego to wszystko się zgadza
ale nie wiem czemu i jak zamienia się
e
tgx lnx −−−− > w to x
tgx
i jeszcze drugie pytanko 
wnioskując z zapisów z zeszytu
ch0 =.. 1 sh0=..0
a np sh0,01=
... 
..i jeśli może ktoś zajrzeć tu
https://matematykaszkolna.pl/forum/220766.html nadal czekam na pomoc
11 lis 12:48
MQ: No to źle zamienili, bo powinno być:
xtgx=(elnx)tgx=elnx * tgx
11 lis 12:51
Alois~: ..a skąd to się bierze ?
11 lis 13:02
MQ: (ab)c=ab*c
np. (34)2=(34)*(34)=(3*3*3*3)*(3*3*3*3)=3*3*3*3*3*3*3*3=38
Widać?
11 lis 13:04
Alois~: chodziło mi o to przejście..
xtgx=(elnx)tgx
11 lis 13:11
MQ: lnx jest f. odwrotną do ex więc z definicji logarytmu:
ponieważ lnx=logex, więc x=elnx
11 lis 13:16
Alois~: teraz już jasne

dzięki
MQ
jeszcze poproszę o te dwa pozostałe pytanka, bardzo ważne, jeśli ktoś może
11 lis 13:22
MQ:
więc rzeczywiście: cosh0=1, a sinh0=0.
Co do sinh 0,01, to podstaw do wzoru i wylicz po prostu.
11 lis 13:31