oblicz p i q
Klik: Liczby 4−2pierwiastek z trzech oraz 4+2pierwsiatek z trzech są rozwiązaniami równania
x2+(p+q)x+p2−q2
11 lis 12:24
ICSP: Wzory Viete'a dla trójmianu kwadratowego.
11 lis 12:28
Klik: powstaje układ 4−2pierwiastek z trzech+4+2pierwsiatek z trzech =−p−q
42−(2pierwsiatek z trzech)2=p2−q2
dalej wychodzi 8=−p−q q=−8−p
nie wiem co z kolejnym robic bo nie chce mi wyjść
11 lis 12:38
ICSP:
x
1 + x
2 = −(p + q)
x
1 * x
2 = (p
2 − q
2) = (p−q)(p+q)
4 − 2
√3 + 4 + 2
√3 = −(p+q)
(4 − 2
√3)(4 + 2
√3) = (p−q)(p+q)
p + q = − 8
(p−q)(p+q) = 4
p+q = 8
p+q = 8
2p = 8,5
p = 4,25 ⇒ q = 3,75
11 lis 12:41
ICSP: Zgubiłem minus
11 lis 12:44
ICSP: p + q = − 8
p = −4,25 , q = −3,75
11 lis 12:45
Klik: dziękuję
11 lis 12:52