wartosci parametru
Des: zbadaj dla jakich wartosci parametru m istnieją rozwiązania równania
√3sinx +cosx=m sinx, cosx ∊ <−1,1>
w rozwiązaniu mam:
√3sinx +cosx= 2* (√3/2sinx +1/2cosx)=2(cos30(stopni)*sinx + sin30(stopni)*cosx)
=2sin(x+30(stopni))
Zw funkcji y=2sin(x+π/6 jest przedział <−2,2> ⇒ 2sin(x+30(stopni))=m ma rozwiązania gdy
m∊<−2,2>
wytłumaczyłby ktoś skąd biorą się te początkowe przejscia :
2* (√3/2sinx +1/2cosx)=2(cos30(stopni)*sinx + sin30(stopni)*cosx)
=2sin(x+30(stopni))
11 lis 12:14
Des: proszę...
11 lis 12:19
Kaja: pierwsze to po prostu możesz sobie wyciągnąć 2 przed nawias po to własnie żeby uzyskać w
| | 1 | | √3 | | 1 | |
nawiasie U{√3{2} i |
| . no ale |
| to można zapisac że jest to cos30o, a |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
że to sin30
o, a potem zastosuj wzór sin(α+β)=sinαcosβ+cosαsinβ.
11 lis 12:20
Kaja: ewentualnie zamiast wyciągac ta dwójkę, możesz obustronnie podzielić to równanie przez 2
11 lis 12:21
Des: dzięki
11 lis 12:24
Kaja:
11 lis 12:25