funkcje
takitamktos: Wykaż, że funkcja określona wzorem:
f(x)=3x2+2x+3/x2+1, gdzie x∊R przyjmuje najmniejszą wartość 2 a największą wartość 4.
11 lis 12:11
takitamktos: 3x2+3/x2+1 + 3/x2+1 = 3 + 3/x2+1
Co dalej?
11 lis 14:08
pigor: ...., wykaż, że funkcja określona wzorem:
f(x)= (3x2+2x+) / (x2+1), x∊R
przyjmuje najmniejszą wartość 2 , a największą wartość 4.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
elementarnie (bez pochodnych) np. tak : w zbiorze R
| | 3x2+2x+3 | |
y= |
| ⇔ yx2+y= 3x2+2x+3 ⇔ |
| | x2+1 | |
⇒ (*)
(3−y)x2+2x+3−y= 0 − równanie kwadratowe z parametrem y ma pierwiastki x
⇔ Δ= 4−4(3−y)
2 ≥0 /:4 ⇔ 1−(3−y)
2 ≥ 0 ⇔ (y−3)
2−1 ≤ 0 ⇔ (y−3−1)(y−3+1) ≤ 0 ⇔
⇔ (y−4)(y−2) ≤ 0 ⇔
2 ≤ y ≤ 4 c.n.w. , przy czym
y=f(x)=
2=fmin przyjmuje dla x
2+2x+1=0 ⇔ (x+1)
2=0 ⇔
x= −1
zaś
y=f(x)=
4=fmax przyjmuje dla −x
2+2x−1=0 ⇔ (x−1)
2=0 ⇔
x=1. ...
11 lis 14:53
takitamktos: Δ= 4−4(3−y)2 ≥0
nie ogarniam tego "≥0" w równaniu z deltą...
11 lis 15:22
PW: | | 3x2+2x+3 | | 4x2+4 | | −x2+2x−1 | | (x−1)2 | |
f(x)−4 = |
| − |
| = |
| = − |
| ≤ 0, |
| | x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | |
czyli
f(x) ≤ 4,
przy czym dla x=1 ma miejsce równość, f(1) = 4, co łatwo sprawdzić.
Wniosek: f(1) = 4 = f
max.
To samo dla minimum:
| | 3x2+2x+3 | | 2x2+2 | | x2+2x+1 | | (x+1)2 | |
f(x)−2 = |
| − |
| = |
| = |
| ≥ 0, |
| | x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | |
przy czym równość ma miejsce dla x= −1.
Wniosek: f(x) ≥ 2, f(−1) = 2 = f
min.
Byłem bardziej leniwy i skorzystałem z podpowiedzi zawartej w treści zadania
(minimum i maksimum były podane, wystarczyło tylko sprawdzić).
11 lis 15:25
takitamktos: czemu f(x)−4?
11 lis 15:27
takitamktos: jak zwinąć −x2+2x−1 ?
11 lis 17:28