równanie
karolina: proszę pomóc mi z tym przykładem w odpowiedz jest −5 −
√15
11 lis 12:07
11 lis 12:08
karolina: a możesz mi pokazac jak to będzie z tym przykładem bo nie wiem jak do tego dopjsc
11 lis 12:10
karolina: bardzo proszę mam kartkowke i musze to ogarnac
11 lis 12:10
Kaja: zał. x≠0 i 2x+2≠0
2x≠−2
x≠−1
5*(2x+2)=x*(−x)
10x+10=−x
2
x
2+10x+10=0
Δ=100−4*1*10=60
√Δ=
√60=
√4*15=
√4*
√15=2
√15
11 lis 12:13
Kaja: prześledź sobie to powyższe rozwiązanie i jak czegoś nie rozumiesz to pytaj
11 lis 12:14
5-latek: Robisz zalozenia co do manownika czyli x≠0 i 2x+2=0 to x≠ policz
| | A | | C | |
Mamy taka postac |
| = |
| to metoda na krzyz czyli A*D=C*B |
| | B | | D | |
unas bedzie 5(2x+2)=x*(−x)
10x+10=−x
2 to x
2+10x+10=0 a rownanie kwadratowe to juz umiesz rozwiazac
11 lis 12:18
karolina: bardzo dziękuję!
11 lis 12:23