Zadania różne: okrąg, równania, nierówności, zadanie z treścią
Patii568: 1. Przez punkt leżący na zewnątrz okręgu poprowadzono dwie styczne do tego okręgu. Punkt
styczności podzieliły okrąg na dwa łuki 2:7 . Miara kąta rozwartego utworzonego przez te
styczne jest równa
A.100°
B.120°
C.140°
D.160°
2.Ile punktów wspólnych mają okręgi x2+(y−1)2=4 i (x−4)2+(y−4)2=9
A.0
B.1
C.2
D.3
3.Odległość punktu P(−3,2) od prostej y=−2x+1 jest równa:
A.5
B.3
C. √5
D. √13
4. Odległość na osi liczbowej między pierwiastkami równania 2+x−x2=0 wynosi:
A.0
B.1
C.2
D.3
5.Rozwiąż równanie x3−7x2−3x+21=0
6.Rozwiąż nierówności:
a) 3x2−10x+3≥0
b) |2x+12|≥ 10
7.Liczby : x−3, 2x, 5x+18 są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Wyznacz x.
8.Wykresem funkcji kwadratowej y=12 x2+bx+c jest parabola o wierzchołku
W(−4,−1). Oblicz b i c.
10. W czasie wakacji Marcin przejechał rowerem ze stałą prędkością odległość z miasteczka A do
B licząca 120km. Gdyby jechał ze średnią prędkością o 5 km/h większą to przejechałby tę
odległość w czasie o 2h krótszym. Wyznacz średnią rzeczywistą prędkość Marcina i rzeczywisty
czas przejazdu.
BARDZO PILNE!
PROSZĘ O DOKŁADNE OBLICZENIA.
11 lis 12:06
Hajtowy: Zadanie 5
x(x
2−3)−7(x
2−3)=0
(x−7)(x
2−3)=0
x=7 v x=
√3 v x=−
√3
Zadanie 6
a) 3x
2−10x+3≥0
Δ=100−36=64
√Δ=8
11 lis 12:11
Hajtowy: Zadanie 3
P(−3,2) ⇒ (x
0;y
0)
y=−2x+1⇒ 2x+y−1=0
Odległość punktu P(−3;2) od prostej o równaniu Ax+By+C=0 jest dana wzorem:
Podstaw i wylicz
11 lis 12:18
Hajtowy: Zadanie 3
Odp. C
11 lis 12:20
Hajtowy:

2.Ile punktów wspólnych mają okręgi x
2+(y−1)
2=4 i (x−4)
2+(y−4)
2=9
Zielony okrąg
S
1=(0;1)
r
1=2
Czerwony okrąg
S
2=(4;4)
r
2=3
Jak widać na załączonym obrazku, mają 2 pkt wspólne.
Odp. C
11 lis 12:23
Hajtowy:

4. Odległość na osi liczbowej między pierwiastkami równania 2+x−x
2=0 wynosi:
−x
2+x+2 = 0
Δ=9
√Δ=3
Jak widać na załączonym obrazku

Odp. D
11 lis 12:27
Hajtowy: | | 1 | |
8.Wykresem funkcji kwadratowej y= |
| x2+bx+c jest parabola o wierzchołku |
| | 2 | |
W(−4,−1). Oblicz b i c.
Postać kanoniczna funkcji kwadratowej:
y=a(x−p)
2+q
Gdzie p, q − współrzędne wierzchołka [W(p,q)]
Podstawiając do wzoru:
By dowiedzieć się jaką wartość mają współczynniki b i c należy z postaci kanonicznej przejść do
ogólnej rozwiązując odpowiednie działania:
x
2+8x+17=0
b=8
c=17
11 lis 12:33
Hajtowy: Więcej mi się nie chce

Zrób coś sam
11 lis 12:34