funkcje
takitamktos: Dana jest funkcja f(x) = x2 + bx + (a−1), określona w zbiorze R.
a) Dla a=1 i b=0, rozwiąż graficznie nierówność f(x) ≥ −x+2
b) Wykaż na podstawie definicji, że jeśli b=6 i a ∊ R, to funkcja f jest malejąca w przedziale
(−nieskończoność, −3).
11 lis 11:42
5-latek: a) x2≥−x+2 to x2+x−2≥0 i jedziesz
11 lis 11:44
takitamktos: co dalej?
11 lis 11:47
5-latek: Rozwiaz ta nierownosc i narysuj wykres a potem zaznacz gdzie ta funkcja jest ≥0
11 lis 11:49
takitamktos: rozwiązać deltą tą nierówność?
11 lis 11:51
Kaja: możesz deltę policzyć
11 lis 11:52
5-latek: Tak
11 lis 11:52
Hajtowy: √Δ=3
x1=1
x2=−2
x ∊ (−oo;−2> ∪ <1;+oo)
11 lis 11:52
Hajtowy: Można szybciej

a+b+c = 0
x
1=1
11 lis 11:53
takitamktos: f(x) = x2+0+0
f(x)=x2
x2+x−2≥0
f(x)+x−2≥0
f(x)≥−x+2
i rysuję wykres?
11 lis 11:54
takitamktos: jak oceniacie mój sposób?
11 lis 11:57
Kaja: no to rozwiąż i narysuj
11 lis 11:59
takitamktos: proszę jeszcze o podpunkt b)
11 lis 12:02
takitamktos: np. f(−1)≥1
f(2)≥0
f(1)≥1
jak to narysować?
11 lis 12:05
takitamktos:

coś takiego?
11 lis 16:24