funkcje
takitamktos: funkcja f każdej liczbie naturalnej dwucyfrowej przyporządkowuje wartość bezwzględną różnicy
jej cyfr.
a) Podaj zbiór wartości funkcji f
b) Czy funkcja f jest monotoniczna?
c) Podaj wszystkie miejsca zerowe funkcji
11 lis 11:36
Kaja: a) ZW={0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}
b) nie
c) 11, 22, 33, 44, 55, 66, 77, 88, 99
11 lis 11:51
takitamktos: jak to zrobiłaś?

f(x)=Ix−yI <−−− x to jedna liczba naturalna cyfry, y to druga?
11 lis 12:01
takitamktos: nie ogarniam b) i c)
11 lis 12:17
takitamktos: Nie jest monotoniczna bo istnieją 2 takie same punkty (chociażby większa niż 1 liczba miejsc
zerowych wyklucza, że funkcja jest monotoniczna). Czy o to chodzi?
11 lis 12:22
5-latek: Do a)
wezmy np liczbe 23 liczba ta sklada sie z 2 cyfr jedna cyta to 2 a druga to 3
czyli f(23)=|2−3|=|−1|=1
wezmy np 44 liczba ta skada sie z jednakowych cyfr 4 czli f(44)=|4−4|=|0|=0
wezmy liczbe 85 liczba ta skada sie z cyfry 8 i cyfry 5 my mamy jej przyporzadkowac
warosc bezwzgledna roznicy jej cyfr czyli |8−5|=|3|=3 wiec f(85)=3
wezmy np 79 to |7−9|=|−2|=2
Wypisz sobie jeszcze kilka takisch liczb i zobacz od ilu do ilu bedzie sie ksztaltowac wartosc
bezwzgledna roznicy ich cyfr (bedzie to zbioe wartosci
b) Zaznacz na kladzie wspolrzednych sobie na osi x od 10 do 20 i jescze np 21 ,21 , 23 i
zobacz czy wartosci dla tych liczb ciagle rosna czy ciagle maleja , czy moze raz rosna a raz
maleja
c) miejsca zerowe te te liczby dla ktorych wartosc bezwzgledna roznicy ich cyfr =0
np 11 bo |1−1|=|0|=0 np 55 bo |5−5|=|0|=0 teraz wypisz te liczby ale dwucyfrowe
11 lis 12:37
Kaja: b) np. f(42)=2, f(54)=1 ale f(61)=5
c) no a dla jakich liczb dwucyfrowych wartość bezwzględna z różnicy jej cyfr będzie równa zero?
no chyba dla takich których cyfra dziesiątek i jedności będzie taka sama
11 lis 12:39