równania kwadratowe
karola : cześć, rozwiąż równanie
1. |x2 −6 | = 2
wyszło mi że x=√8 x=2 x=−2
2. |x2−4| + |x2 −1| = 4*x+1
wyszło mi x=−1 x=13 x=−23 x=0
sprawdzi ktoś czy dobrze mi wyszło?
11 lis 11:31
ICSP: w pierwszym brakuje x = −√8 = −2√2
Drugie do poprawy.
11 lis 11:33
karola : no tak faktycznie

a to drugie? to są wzory skróconego mnożenia, tak?
11 lis 11:35
ICSP: Są, ale i tak trzeba to rozpisać w trzech albo nawet czterech przedziałach.
11 lis 11:37
karola : a mógłbyś/mogłabyś mi tylko te przypadki wypisać?
11 lis 11:43
ICSP: 1o x ∊ (− ∞ ; − 2) oraz (2 ; + ∞) − opusczasz bez zmiany znaku
2o x ∊ [−2 ; −1) oraz (1 ; 2] − pierwsza ze zmianą, druga bez
3o x ∊ [−1 ; 1] − w obydwu zmieniasz znak.
11 lis 11:46
karola : czyli w pierwszym przypadku to wyglądałoby tak?
(x−2)(x+2)+(x−1)(x+1)=4x+1
w drugim
(−x+2)(−x−2)+(x−1)(x+1)=4x+1
w trzecim
(−x+2)(−x−2)+(−x+1)(−x−1)=4x+1
a nie byłoby jeszcze czwartego?
(x−2)(x+2)+(−x+1)(−x−1)=4x+1
dobrze to napisałam?
11 lis 11:52
ICSP: Nie ma sensu tego wymnażać

1
o x ∊ (−
∞ ; −2) oraz (2 ; +
∞) − opuszczam dwie wartości bezwzględne bez zmiany znaku:
x
2 − 4 + x
2 − 1 = 4x + 1
2x
2 − 4x − 6 = 0
x
2 − 2x − 3 = 0 − równanie kwadratowe. Rozwiązujesz je za pomocą delty lub :
x
2 − 2x + 1 − 4 = 0
(x−1)
2 − 2
2 = 0
(x − 3)(x+1) = 0
x = 3 v x = −1
x = 3 ∊ (−
∞ ; −2) oraz (2 ; +
∞) ⇒ jest rozwiazaniem
x = −1 ∉ (−
∞ ; −2) oraz (2 ; +
∞) ⇒ nie jest rozwiązaniem.
W identyczny sposób robisz dwa pozostałe przypadki
11 lis 11:55
karola : a jeszcze jedno skąd wziąłeś/ wzięłaś te przedziały w każdym przypadku?
11 lis 12:44