Wyznacz wzór funkcji kwadratowej, oblicz miejsca zerowe.
Kucharz: Witam. Miałem takie zadanie na ostatnim sprawdzianie ale nie wiedziałem jak je rozwiązać.
Wyznacz wzór funkcji kwadratowej w postaci ogólnej wiedząc, że wierzchołek leży w punkcie
W=(5,−2), a parabola przechodzi przez punkt A=(−1,2). Oblicz miejsca zerowe funkcji.
11 lis 10:58
Kaja: skoro dany jest wierzchołek to można skorzystać z postaci kanonicznej:
y=a(x−5)
2−2
teraz można podstawic współrzędne punktu A
2=a(−1−5)
2−2
2=a*36−2
4=36a
teraz skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia i poredukuj. a potem policz miejsca zerowe
11 lis 11:07
5-latek: Mamy dane wspolrzedne wierzcholka W(5,−2) to znaczy ze x
w=5 i y
w=−2
Majac te dane mozemy skorzystac z postaci kanonicznej funkcji
y=a(x−xw)2+yw
czyli bedzie y=a(x−5)
2−2
Teraz mamy powiedziane ze parabola przechodzi przez punkt A(−1,2)
To oznacza z e wspolrzedne tego punktu spelniaja to rownanie tej paraboli wiec wstwiamy te
wsspolrzedne punktu do tego rownania i otrzymamy 2=a(−1−5)
2−2 z tego wyliczymy
wspolczynnik a tej funkcji czyli 2a=34 to a 17
czyli wzor tej funkcji w postaci kanonicznej jest taki
y=17(x−5)2−2
Wymnoz to teraz i napisz postac ogolna y=ax
2+bx+c majac ta postac to miejsca zerowe juz
latwo bo delta i x
1 i x
2
11 lis 11:13
Kaja: Witaj 5−latku
11 lis 11:15
5-latek: wspolczynnik a ma byc taki jak u
Kai 
czesc

ja popatrzylem ze 2=a jako 2*a , Trzeba chyba lepsze okulary zrobic

Ale idea rozwiazania jest taka sama
11 lis 11:17
Kucharz: Dzękuję

teraz rozumiem i nie spodziewałem się tak szybkiej odpowiedzi
11 lis 11:21
5-latek: Na zdrowie

i dobrze gotuj
11 lis 11:26