matematykaszkolna.pl
Wyznacz wzór funkcji kwadratowej, oblicz miejsca zerowe. Kucharz: Witam. Miałem takie zadanie na ostatnim sprawdzianie ale nie wiedziałem jak je rozwiązać. Wyznacz wzór funkcji kwadratowej w postaci ogólnej wiedząc, że wierzchołek leży w punkcie W=(5,−2), a parabola przechodzi przez punkt A=(−1,2). Oblicz miejsca zerowe funkcji.
11 lis 10:58
Kaja: skoro dany jest wierzchołek to można skorzystać z postaci kanonicznej: y=a(x−5)2−2 teraz można podstawic współrzędne punktu A 2=a(−1−5)2−2 2=a*36−2 4=36a
 1 
a=

9 
 1 
zatem y=

(x−5)2−2
 9 
teraz skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia i poredukuj. a potem policz miejsca zerowe
11 lis 11:07
5-latek: Mamy dane wspolrzedne wierzcholka W(5,−2) to znaczy ze xw=5 i yw=−2 Majac te dane mozemy skorzystac z postaci kanonicznej funkcji y=a(x−xw)2+yw czyli bedzie y=a(x−5)2−2 Teraz mamy powiedziane ze parabola przechodzi przez punkt A(−1,2) To oznacza z e wspolrzedne tego punktu spelniaja to rownanie tej paraboli wiec wstwiamy te wsspolrzedne punktu do tego rownania i otrzymamy 2=a(−1−5)2−2 z tego wyliczymy wspolczynnik a tej funkcji czyli 2a=34 to a 17 czyli wzor tej funkcji w postaci kanonicznej jest taki y=17(x−5)2−2 Wymnoz to teraz i napisz postac ogolna y=ax2+bx+c majac ta postac to miejsca zerowe juz latwo bo delta i x1 i x2 emotka
11 lis 11:13
Kaja: Witaj 5−latkuemotka
11 lis 11:15
5-latek: wspolczynnik a ma byc taki jak u Kai emotka czesc emotka ja popatrzylem ze 2=a jako 2*a , Trzeba chyba lepsze okulary zrobic emotka Ale idea rozwiazania jest taka sama
11 lis 11:17
Kucharz: Dzękuję emotka teraz rozumiem i nie spodziewałem się tak szybkiej odpowiedzi
11 lis 11:21
5-latek: Na zdrowieemotka i dobrze gotuj
11 lis 11:26