liczby
Elixir: Otóż mam takie zadanie. Oblicz
[3−
√5]
0,5 +(3+
√5)
0,5]
−2 *[(
278)
1/3 −128
0 ]
Wychodzi mi wynik 1/8, więc mógłby mi ktoś pokazać, jak to rozwiązać? Z góry dzięki
11 lis 10:57
5-latek: a w odpowiedzi jaki jest ?
11 lis 11:00
Elixir: w odpowiedzi jest 120
11 lis 11:02
Elixir: Policzyłam jeszcze raz i tym razem wyszło mi 118
11 lis 11:02
Kaja: [(3−
√5)
0,5+(3+
√5)
0,5]
−2*[
32−1]=
| | 1 | |
=[(3−√5)0,5*2+2*(3−√5)0,5*(3+√5)0,5+(3+√5)0,5*2]−1* |
| = |
| | 2 | |
| | 1 | |
=[3−√5+2(9−5)0,5+3+√5]−1* |
| = |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=[6+2*2]−1* |
| =10−1* |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 10 | | 2 | | 20 | |
11 lis 11:03
Elixir: Generalnie nie wiem tylko, co mam zrobić z tym pierwszym nawiasem, a dalej to już zrobię
11 lis 11:08
Kaja: [[(3−√5)0,5+(3+√5)0,5]2]−1 i najpierw skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia
(a+b)2=a2+2ab+b2, a dopiero potem jak to policzysz podnieś do potęgi −1.
11 lis 11:14
Elixir: okey, już mam, dzięki!
11 lis 12:00