rownania trygonometria
Des: rownania trygonometryczne
(sinx + cos)2 =1
sin2 + cos2 + 2sinxcosx) =1
1 +2sinxcosx=1
sinxcosx=0
sinx=0 ∨ cosx=0
czyli x= kπ ∨ x= π/2 + kπ
zajrzałam do odpowiedzi, x= kπ ∨ x= π/2 + kπ ⇔ x=π/2 * k , x=π/2 * k, gdzie k∊C
dlaczego dorzuca się ten warunek ⇔ x=π/2 * k ?
11 lis 10:22
Kaja: tu nie chodzi o to że się jakiś warunek dorzuca, tylko zamiast tych dwóch można dać ten jeden.
11 lis 10:28
AS: Rozwiąż dwa równania
1. sin(x) + cos(x) = 1
2. sin(x) + cos(x) = −1
Wynik końcowy to: x = π*(n + 1/2) i n ∊ C
11 lis 10:28
Des: a można zostawić to w tej formie: x= kπ ∨ x= π/2 + kπ, , gdzie k∊C ?
11 lis 10:31
Kaja: tak
11 lis 10:38