napisz rownanie
celina: napisz rownanie okregu ośrodku w punkcie S i promieniu r
S=(−2,3) r=4
czy dobrze to robie ?
(x+4)2+(y−3)2= −5
11 lis 09:32
11 lis 09:37
5-latek: Nie robisz to dobrze
Rownanie okregu w postaci kanonicznej jest takie
(x−xs)2+(y−ys)=r2 gdzie x
s i y
s
sa to wspolrzedne srodka okregu .
Masz wszystko dane wiec podstawiaj i pisz tu wynik
11 lis 09:37
dero2005:
(x−a)2 + (y−b)2 = r2
a = −2 , b = 3 , r = 4
(x+2)2 +(y−3)2 = 16
11 lis 09:39
celina: ok czyli
(x+2)2+(y−3)2=16 i to juz jest wszystko tak
11 lis 09:47
Hajtowy: Tak
11 lis 09:50
celina: dzięki kochani

mam jeszcze kilka przykładow ale juz wiem jak robic
a to zadanie ?
podaj współrzedne środka okregu i promień okregu
x
2+(y−1)
2=3
11 lis 09:53
Hajtowy: S=(0;1) r=√3
11 lis 09:54
celina: dziekuje tak myślałam że to bedzie tak
11 lis 10:01
celina: oblicz miary kątow i długosci boków krojkata ABC przyjmujac że alfa beta i gama sa katami
trojkata ABC a,b,c− bokami odpowiednio przeciwległymi do tych katow oraz c−11,3
gama= 27 stopni ,beta =120 stopni .NIE WIEM OD CZEGO ZACZAĆ

!
11 lis 12:03
dero2005:

c = 11,3
β = 120
o
γ = 27
o
α + β + γ = 108
o
11 lis 13:10
celina: czy to juz koniec mam wyliczony kąt alfa
11 lis 14:02
5-latek: Pewnie literowka bo α+β+γ=180 stopni
11 lis 14:10
celina: nic nie rozumie

! suma katow w trojkącie rowna sie 180 stopni wiec
11 lis 14:12
celina: no właśnie wiec chyba trzeba od 180 − 147= 33 czy taki jest kat alfa
11 lis 14:14
Hajtowy: Brawo!
11 lis 14:15
celina: nie śmiej sie prosze ze mnie

czy tak moge zapisać

?
11 lis 14:16
Hajtowy: Nie śmieje...

Gratuluję Ci ...
Możesz.
α=33
0
β=120
0
γ=27
0
11 lis 14:18
celina: dziękuje
11 lis 14:19
5-latek: Teraz wylicz boki
11 lis 14:23
11 lis 14:32
11 lis 14:37
celina: prosze niech mi ktoś pomoże
11 lis 14:46
5-latek: | | b | | c | |
|
| = |
| sin 27 stopn odczytaj z tabli ile to wynosi |
| | sinβ | | sinγ | |
natomiast sin120=sin(90+30)=cos 30 a cos 30 to wiesz ile to jest −( wzory redukcyjne sie k
laniaja) c masz dane i wylicz z tego b
| | a | | b | |
Tak samo wylicz a z |
| = |
| sin 33 odczyta z tablic |
| | sin alfa | | sin beta | |
Wie licz
11 lis 15:04
celina: tak właśnie zaczelam robic tylko podstawiłam c/sinus gam =b/sinus beta bo bok C mam podany i
wyliczam nastepne
11 lis 15:11
dero2005:
| | c*sin 120o | | 11,3*0,866 | |
b = |
| = |
| = 21,55 |
| | sin 27o | | 0,4540 | |
| | c*sinα | | 11,3*0,5446 | |
a = |
| = |
| = 13,56 |
| | sinγ | | 0,454 | |
11 lis 16:24
celina: prosze o pomoc jeszcze tego zadania

oblicz długośc trzeciego boku oraz miary kątów trojkata ABC jezeli C=54stopnie a BC=10,AC=8
jak mam wyliczyć katy trojkata

?
11 lis 17:28
celina: dziękuje poprzednie zadanie tak właśnie mi wyszło

prosze o pomoc jeszcze tego
11 lis 17:29
dero2005:

γ = 54
o
a = 10
b = 8
| c | | 10 | | 8 | |
| = |
| = |
| |
| sin54o | | sinα | | sinβ | |
| ⎧ | c*sinα = 10*sin54o | |
| ⎩ | c*sinβ = 8*sin54o |
|
| 10*sin54o | |
| *sinβ = 8*sin54o |:sin54o |
| sinα | |
α + β + 54
o = 180
o
α + β = 126
o
β = 126 −α
| 10*(sin126o*cosα − cos126o*sinα) | |
| = 8 |
| sinα | |
10sin126
o*ctgα − 10cos126
o = 8
10sin126
octgα = 8 + 10cos126
o
| | 8 + 10cos126o | | 8 − 5,8779 | |
ctgα = |
| = |
| = 0,2623 |
| | 10*sin126o | | 8,09 | |
α = 75
o18'
β = 180
o − 75
o18' = 104
o42'
| | 10sin54o | | 8,09 | |
c = |
| = |
| = 8,36 |
| | sin75o18' | | 0,9676 | |
11 lis 18:09
celina: dziękuje
11 lis 18:17