figura
52: Dla jakiego k proste y=4, y=0,5x, y=kx ograniczają trójkąt o polu 60.
11 lis 08:11
Hajtowy: Proste y=4 i y=0,5x przecinają się w punkcie A=(8;4). A proste y=4 i y=kx w punkcie
| | 4 | |
B=( |
| ;4). Wyznaczymy jeszcze punkt przecięcia się prostych y=0,5x i y=kx, a mianowicie |
| | k | |
jest to C=(0;0). Pole trójkąta ABC ma być równe 60, zatem korzystając ze wzoru:
| | 1 | |
PABC= |
| |(xB−xA)(yC−yA)−(yB−yA)(xC−xA)| |
| | 2 | |
otrzymujemy:
| 1 | | 4 | |
| |( |
| −8)(0−4)−(4−4)(0−8)|=60 |
| 2 | | k | |
Otrzymane wartości k wstawiamy do równania y=kx.
11 lis 09:07
52: Dlaczego C=(0,0) ? Rozpiszesz ?
11 lis 13:46
MQ: Bo obie przechodzą przez początek układu współrzędnych.
11 lis 13:48