Iloczyn wektorowy i skalarny.
nnink: Obliczyć moduł iloczynu wektorowego u
→ x v
→ wiedząc, że :
|u
→| =
√3 ; |v
→| = 2 ; u
→ o v
→ = −3 (iloczyn skalarny)
|u
→ x v
→| = ?
Proszę o wskazówkę − jak uzależnić te dwa iloczyny lub o pełne rozwiązanie ...
11 lis 02:24
Janek191:
→ → → →
I u x v I = u*v*sin ( ∡ { u, v })
→ →
gdzie u = I u I , v = I v I
zatem, gdy mamy dane :
u =
√3 v = 2
→ →
u o v = − 3
to
→ → → →
| | u o v | | − 3 | | √3 | |
cos ( ∡ { u , v }) = |
| = |
| = − |
| |
| | u * v | | √3*2 | | 2 | |
więc
→ → → →
I ∡ { u , v} I = 150
o lub I ∡ { u , v } I = 210
o
dlatego
→ → → →
sin ( ∡ { u , v} ) = 0,5 lub sin ( ∡ { u, v } ) = − 0,5
Bierzemy wartość dodatnią.
→ →
I u x v I =
√3*2 *0,5 =
√3
=========================
11 lis 07:33
nnink: bardzo dziękuje za pomoc
11 lis 12:14
nnink: mam jeszcze pytanie : dlaczego wzięliśmy cześć dodatnią ?
11 lis 12:56
MQ: Chociażby dlatego, że masz obliczyć moduł.
11 lis 13:02