Wielomiany
Blue: Wielomian W(x) jest podzielny przez dwumian x−p i przez dwumian x−q. Wynikiem dzielenia W(x)
przez x−p jest wielomian P(x)= −x
2 +10x−16, a dzieląc W(x)przez x−q otrzymamy Q(x)= −x
2
+52x+100. Oblicz W(49)
W książce jest podany wynik 2009, jednak mi wyszło 1927 i na innym forum spotkałam się z
odpowiedziami, że jest błąd w książce i ma być właśnie 1927...W takim razie kto ma rację
11 lis 01:04
Rafał28:
1927 to prawidłowa odpowiedź. Błąd może być w odpowiedzi w co wątpię, albo w treści zadania,
zmieniając wartość, znak współczynnika wielomianu.
11 lis 01:53
Rafał28:
Prawidłowo wielomiany powinny być postaci:
P(x) = −x2 + 8x
Q(x) = −x2 + 50x
11 lis 01:57