Wektory kąt nachylenia do osi ox
jacko: witam, dodaje zadanie chyba bardziej z fizyki, mam nadzieję, że nikt nie będzie o to na mnie
zły, bo mam duże zaufanie do tego forum i zawsze tutaj uzyskiwałem pomoc bez problemu.
Mianowicie mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak obliczyć kąt nachylenia do osi ox znając współrzędne
wektora? Np.
wektor (i, 3j, 5k)(dane wymyśliłem) i mamy obliczyć pod jakim kątem jest nachylony.
Pytam tutaj ponieważ nigdzie nie mogłem znaleźć jakichkolwiek zadań o wektorach z materiału
który jest na studiach. Ewentualnie bardzo bym prosił o jakieś tytuły książek lub opracowań w
których jest to opisane lub są jakiekolwek wzmianki lub zadania z wektorów. Z góry dziękuję
11 lis 00:24
MQ: Akurat to jest czysta matematyka

Kąt nachylenia policzysz chociażby z iloczynu skalarnego:
a
→◯b
→=|a
→|*|b
→|*cos(a
→,b
→)
wersor osi OX to i
→
więc liczysz i
→◯v
→
z tego wyliczasz cos kąta, a z cosinusa wyliczasz kąt za pomocą arccos
11 lis 00:43
clone - świeżak: wyznacznik wektora i wektora z płaszczyzny utworzonej z ox,oz, pozwoli obliczyć sinus kąta
nachylenia do płaszczyzny ox,oz
det([1,3,5],[1,0,1])
det(a,b)=*=|a|*|b|*sinα α− kąt pomiędzy wektorem a płaszczyzną ox,oy ,
*tworzysz macierz
pierwszy wiersz | i j k |
drugi wiersz | 1 3 5 | chyba umiesz to policzyć co ?
trzeci wiersz | 1 0 1 |
stąd otrzymasz sinα a α już wyznaczysz dalej
myślę że możesz też skorzystać z iloczynu skalarnego i wtedy znajdziesz cosα i z tego wyliczysz
sobie α
mam nadzieję że to rozumiesz ,
jeśli nie możesz zignorować współrzędną z bo ona jest prostopadła do pozostałych osi a ciebie
interesuje kąt nachylenia do ox więc z na to nie wpływa , i operować na wsp x i y, wtedy masz
już układ kartezjański a to już nie powinno sprawiać problemu,
ale jestem świeżakiem więc mogę się mylić, czy mógłby ktoś to sprawdzić ? jeśli się mylę
poprawcie mnie . pozdro
11 lis 00:48
jacko: Dziękuję bardzo MQ, bardzo mi pomogła Twoja odpowiedź. Miałbym jeszcze prośbę czy mógłby ktoś
dać link do jakiegoś zadania z rozwiązaniem lub podać dane i ile powinno wyjść? Szukałem kupę
czasu i nic nie znalazłem, może źle szukam. Chciałbym zobaczyć czy dobrze liczę jednak nie mam
tego jak sprawdzić. Jeszcze raz ogromne dzięki.
11 lis 00:49
MQ: No to policz ten wektor, który podałeś −− zobaczymy, czy liczysz dobrze.
11 lis 00:51
bolo: czyli można tak ?....
macierz utworzona w celu łatwiejszego policzenia wyznacznika ?
tu akurat
| | 6 | |
det = 6 , |a|=√35 |b|=√2 więc |
| =sinα |
| | √70 | |
eśli się mylę poprawcie mnie . pozdro
11 lis 00:55
bolo: skalarny
do płaszczyzny ox,oz
a*b = (1,3,5)* (1,0,1) = 1+0+5=6 jak na razie się zgadza
długości wektorów to także |a|=√35 |b|=√2
więc wychodzi to samo dla cos α

?
hmm czyli... chyba że nachylenie do osi ox nie jest takie samo jak do płaszczyzny ox,oz

więc by bylo do ox samej
wtedy a*b = (1,3,5)* (1,0,0) = 1+0+0=1 ? tak ? i podobnie det [(1,3,5), (1,0,0)]=0−0+ 5 −3 =2
?
11 lis 01:07
MQ: Skalarny:
a=[1,3,5]
|a|=
√12+32+52=
√1+9+25=
√35
b=i=[1,0,0], bo liczysz kąt między wektorem a
→ a osią OX, której wersorem jest i
→
|b|=|i|=1
a◯b=1*1+3*0+5*0=1
| | a◯b | | 1 | | 1 | |
cosα= |
| = |
| = |
| |
| | |a|*|b| | | √35*1 | | √35 | |
11 lis 01:16
bolo: no tak, nie policzylem innego b jako √12+02+02=1 i wtedy faktycznie |a||b|=√35
11 lis 14:14
eseseseseseses:
7 mar 11:23