wykaż
darek: | | 10n+2 | |
wykaż, że gdy n∊N+ to liczba postaci: |
| jest liczbą naturalną |
| | 6 | |
wiem, że dlatego, że dzieli się bez reszty na 6, bo cyfra jedności to w każdym przypadku bedzie
2, a suma cyfr to 3... tylko nie wiem jak to zapisać
10 lis 23:57
MQ: 10n jest podzielne przez 2 więc 10n+2 jest podzielne przez 2
10n+2 jest podzielne przez 3, bo suma cyfr tej liczby jest podzielna przez 3
więc 10n+2 jest podzielne przez 2*3=6
11 lis 00:01
clone: dowód, możesz przeprowadzić że prawdziwe dla każdego n ? począwszy od n=1 indukując n+1, ?
dla n=1 101+2=12 6|12 bo 6|6*2 [ 6 jest dzielnikiem liczby 12 ]
10n+2=6k k∊ℕ gdzie 6k − liczba podzielna przez 6 [ chyba to rozumiesz]
dowodzimy prawdziwości dla n+1
10n+2=6k
2=20−18
L=10n+1+2 =10n*10+2 ⇔ 10n*10 +2*10 −18 = (10n+2)*10−18 = 6k*10−18
(10n+2)*10−18 = 6k*10−18
P=60k−18 reszty z dzielenia przez 6 wyrazu 60k to 60k/6=coś r0 i
z dzielenia −18 przez 6 to −18/6= coś r0 mają te same reszty z dzielenia więc są oddalone od
siebie o wartość wielokrotności 6,
albo możesz zauważyć że 6k jest podzielne przez 6 oraz 60*k jest podz. przez 6 bo by liczba
była podzielna przez 6 wystarczy że jeden jej czynnik będzie podzielny przez 6, stąd 6|60 bo
6|6*10
oraz −18 także jest podz przez 6 bo 18=3*6 więc −18=−3*6 więc 6|−18 bo 6|6*(−3)
więc dla każdego n∊ℕ wyrażenie 10n+2 jest podzielne przez 6
jeśli się pomyliłem poprawcie mnie
11 lis 00:20
clone: oczywiście możesz zrobić analogicznie dla 3 i dla 2 i z tego ⇒ wyjdzie prawdziwosc dla 6
11 lis 00:23