proszę pomoc
asia: 1000(do potęgi1/3)−log 3√3
10 lis 22:51
asia: prosze o pomoc
10 lis 22:53
MQ: 1000=103
a1/3=3√a
10 lis 22:54
5-latek: | | 1 | | 1 | |
=3√1000− log31/3=10− |
| log3=10− |
| *0,47= policz |
| | 3 | | 3 | |
10 lis 22:54
asia: źle w odp jest 10/3
10 lis 22:56
5-latek: Taki przyklad dalas wiec takie jest rozwiazanie
10 lis 22:58
asia: to wszystko za 1000 jest wpotędze
10 lis 22:58
MQ: Pomijając, że log3≠0,47, to i tak nijak nie wyjdzie 10/3
10 lis 22:59
5-latek: taki byl zapis z eto jest logarytm dziesietny a log3=0,47 sprawdz w tablicach
10 lis 23:01
MQ: Na kalkulatorze wychodzi np.:
log3=0,47712125471966243729502790325512, więc jeżeli już, to log3≈0,48
10 lis 23:04
Eta:
1000
13−log3√3
| | 10 | |
=100013*1000−log3√3=10*10−3log3√3=10*10log13=10*13= |
| |
| | 3 | |
10 lis 23:05
5-latek:
10 lis 23:06
Eta:
10 lis 23:08