granica ciagu
murcin: Witam. Panowie i Panie sprawa jest. Otóż sprawa mnie ciekawi. Mam do obliczenia granicę funkcji
:
i w książce jest odpowiedź −∞ . A ja bym to zrobił tak:
| | −8n−1 * 64 | |
an = |
|
|
| | 7n+1 * 64 | |
więc
i teraz bym to zlogarytmował
| | −log(8n+1) | |
an = |
|
|
| | log(7n+1)*64 | |
i teraz n + 1 przed nawias
| | −(n+1)log(8) | |
an = |
|
|
| | (n+1)log(7)*64 | |
no i teraz skracam n+1
i zostaja mi liczby całkowite...także nie wiem o co chodzi....możecie powiedziec gdzie robie
błąd

sorki ze pisze bez limes ale tak mi wygodniej to ukazać, z góry dzięki za pomoc.