granica ciagu
murcin: Witam. Panowie i Panie sprawa jest. Otóż sprawa mnie ciekawi. Mam do obliczenia granicę funkcji
:
i w książce jest odpowiedź −∞ . A ja bym to zrobił tak:
| | −8n−1 * 64 | |
an = |
|
|
| | 7n+1 * 64 | |
więc
i teraz bym to zlogarytmował
| | −log(8n+1) | |
an = |
|
|
| | log(7n+1)*64 | |
i teraz n + 1 przed nawias
| | −(n+1)log(8) | |
an = |
|
|
| | (n+1)log(7)*64 | |
no i teraz skracam n+1
i zostaja mi liczby całkowite...także nie wiem o co chodzi....możecie powiedziec gdzie robie
błąd

sorki ze pisze bez limes ale tak mi wygodniej to ukazać, z góry dzięki za pomoc.
10 lis 22:40
daras: Grzeczność wymaga pozdrawiać Panie przed Panami.
10 lis 22:42
Saizou : | | −8n−1 | | | | 8n | | 1 | |
an= |
| = |
| =− |
| * |
| = |
| | 7n+1 | | 7n*7 | | 8 | | 7n*7 | |
| | 8n | | 1 | | 8 | | 1 | |
− |
| * |
| =−( |
| )n* |
| =−∞ |
| | 7n | | 56 | | 7 | | 56 | |
10 lis 22:45
Saizou : daras ale to naleciałość z języka angielskiego (pewno uwarunkowana historycznie) bo w
angielskim używa się formy "dear sir or madam"
10 lis 22:49
murcin: to co jest złego z moją metodą
10 lis 22:54
Mila:
To nie jest równoważne przejście.
10 lis 23:32
10 lis 23:36
daras: nieważne jakby pisał, to zawsze znajdzie tutaj gotowca
11 lis 11:56
MQ: Nie zawsze

Czasami podają własne rozwiązanie i pytają czy dobrze −−− i dostają
11 lis 11:59