funkcja odwrotna i różnowartościowa
trox: Witam
Potrzebuję sprawdzić czy funkcja jest różnowartościowa, a następnie wyznaczyć funkcję odwrotną.
f(x)= √x2+1+x
Proszę o rozwiązanie.
Pozdrawiam
10 lis 22:14
MQ: Jest, bo w dziedzinie oba człony są rosnące, więc jest rosnąca.
10 lis 22:37
trox: OK. Tylko jak to obliczyć oraz jak wyznaczyć funkcję odwrotną ?
10 lis 22:42
MQ: A co tu jest do obliczania?
D=R++{0}
W takim przedziale x f. rosnąca
√x2+1} f. rosnąca
Wniosek, jak napisałem wyżej
10 lis 22:45
trox: A funkcja odwrotna ?
10 lis 22:48
MQ: y=√x2+1+x
y−x=√x2+1
Podnieś obie strony do kwadratu, poskracaj co się da i już łatwo wyliczysz x.
10 lis 22:51
trox: Sprawdź proszę czy dobrze obliczyłem:
x= √1/2*(−1+y2)
A funkcja odwrotna: zamieniam x z y ?
A co oznacza zapis: D=R++{0} ?
10 lis 22:59
MQ: F. odwrotna żle.
D=R++{0} oznacza, że dziedziną są liczby rzeczywiste dodatnie plus liczba 0.
10 lis 23:01
trox: y2−x2=x2+1
−2x2=1−y2
x2=(−1+y2)/2
x= √(−1+y2)/2
f. odwrotna = y=√(−1+x2)/2
To gdzie jest błąd ?
10 lis 23:08
MQ: (y−x)2≠y2−x2
10 lis 23:11
trox: Nie wiem jak to obliczyć
10 lis 23:15
MQ: (y−x)2=(y−x)*(y−x)
10 lis 23:29
trox: Wyszło mi tak:
−2xy=1−y2
więc:
x= −1+y2/2y
A funkcja odwrotna: −1+x2/2x.
Czy dobrze ?
12 lis 14:26