ilość roztworu
chemia :(: Witam, ktoś pomoże z chemii ?

Błagam...
Zmieszano 200 cm3 0,1 molowego roztworu H2SO4 z nieznaną ilością
roztworu 0,3 molowego, uzyskując roztwór 0,15 molowy. Jaką ilość roztworu
0,3 molowego zmieszano.
10 lis 21:53
chemia :(:
10 lis 22:04
chemia :(: 
?
11 lis 13:48
Mateusz: Nie, zmieszano tylko, jaką ilosc roztworu 0,3−molowego uzyto
korzystam z reguły mieszania roztworow o roznych stezeniach bardzo łatwo ją uzasadnic
matematycznie
a*A+ b*B=(a+b)*C
a−objetosc roztworu o stezeniu A
b−objetosc roztworu o stezeniu B
C−stezenie nowego roztworu, po wymieszaniu
0,2*0,1+b*0,3=(0,2+b)*0,15=>
0,02+0,3b=0,03+0,15b
pozostaje rozwiązac takie o to rownanie wyznaczajac potrzebna objetosc roztworu 0,3−molowego
mając ją i stezenie molowe mozna w razie potrzeby wyznaczyc potrzebna ilosc moli tego kwasu a
w razie potrzeby majac gestosc z kolei dalej odmierzyc potrzebną ilosc
12 lis 11:43