Dany jest układ równań
Linaa: Dany jest układ równań
−x−2y=k−1
4x+2y=5k+13
wyznacz wszystkie wartości parametru k, dla których rozwiązanie tego układu jest parą liczb,
których iloczyn jest liczbą ujemną.
10 lis 21:45
krystek: wyznacz x i y i warunek
x*y<0
10 lis 21:47
Linaa: a co z tym k ?
10 lis 21:48
stanisław:
układ równań rozwiąż dowolną metodą np. wyznaczników a potem podstaw za x i y
10 lis 21:54
krystek: xi y wyznaczasz w zależności od parametru k
10 lis 22:00
Linaa: wyszło mi na razie
x=−2y−k+1
−6y−9k−9=0
10 lis 22:01
krystek: Metoda przeciwnych współczynników
3x=6k+12⇒x=2k+4 i teraz y
10 lis 22:03
stanisław:
lepsza bedzie metoda przeciwnych współczynników
oba równania dodajesz stronami i wychodzi ci
3x = k −1 + 5k+13
3x = 6k +12/:3
x = 2k + 4
podstawiasz za x i wychodzi ci
y = − 1,5k − 1,5
10 lis 22:05
Linaa: y=−3/2k−3/2
?
10 lis 22:07
stanisław:
a teraz warunek x*y <0
(2k + 4)(−1,5k − 1,5)<0
k= −2 , k = −1
odp k∊ (−∞, −2)u(−1, +∞)
10 lis 22:09
Linaa: a kiedy już to obliczyłam to mam obie liczby przez sb pomnożyć i mają być mniejsze od 0 ?
10 lis 22:09
Linaa: dziękuję
10 lis 22:10